Zobacz poprzedni temat | Zobacz następny temat |
Którą mechanikę magii preferujesz? |
z 1 edycji |
|
85% |
[ 6 ] |
z 2 edycji |
|
14% |
[ 1 ] |
|
Wszystkich Głosów : 7 |
|
Autor |
Wiadomość |
Gotrek
Masta Off-topiker
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 14:39, 15 Paź 2006 Temat postu: O Magii |
|
|
Magia w 1 edycji oraz 2 znacznie bardziej się różni. Ta w 1 jest dość sztandarowa i trochę oklepana ale brak w niej ryzyka co może denerwować co poniektórych. Magia w 2 edycji wygląda zdecydowanie inaczej. Tutaj w czarach kapłańskich jest ryzyko rozgniewania swego Boga, a w reszcie typów czarowania jest tu mozliwość zwrócenia na siebie uwagi Tzeentcha Pana Przemian i Władcy Prądów Chaosu którymi operuje każdy mag. Tak więc od używania magii można naprawdę oszaleć albo zginąć niechybnie. Im potężniejszy czar, tym poważniejsze mogą być konsekwencje jego użycia. W 1 edycji limity czarowania ograniczają nam punkty magii, zaś w 2 gracz sam się ogranicza bądź może założyć nową kartę postaci jeśli za dużo pójdzie nie po jego myśli a PP się skończą . Według mnie magia z 2 edycji jest o wiele lepsza gdyż ogranicza tę nadzwyczaj wysoką moc magów dając przy tym nieco dreszczyku emocji podczas wykonywania którejkolwiek profesji magicznej. Wyraźcie swoje zdanie na ten temat (tylko nie pisać gówien typu 2 ed do dupy bo mówimy tu tylko o magii bo zresztą większość zasad z 2 ed to rzeczywiście gówno ;p)
|
|
... |
|
Powrót do góry |
|
|
Thar
Wapirołak
|
Wysłany: Nie 17:38, 15 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Z jednej strony ograniczenie poprzez punkty magii są śmieszne, z drugiej jednak bardziej rozsądne niż brak ograniczeń.
Przecież nie każdy chłop będzie rzucał zaklęcia, prawda? Prawda, powiecie, że o chłopach nie mówimy, no dobrze, ale czym ma się różnić mag od chłopa? Wykształceniem i praktyką, owszem. Właśnie, im lepszy mag tym bardziej przyzwyczajony jest do czarów, ich widoku, jak i ich stosowania. Byle żółtodziób nie będzie rzucał zaklęć na prawo i lewo, bo zwyczajnie zemdleje, albo się porzyga z wysiłku, nie mówiąc już nawet o krwotokach wewnętrznych.
Bo moi drodzy, jeżeli przyjmniemy, że PM to tylko cyferki, to rzeczywiście bezsens, jeśli natomiast po każdym czarze skupimy się nad tym, jak postać się czuje, że jest coraz słabsza, ma mroczki przed oczami, zbiera jej się na wymioty i czuje posmak krwi splywającej z nosa na usta, to już przestają być punkty a ograniczenia organizmu i myślę, że o to chodziło twórcom ed.1.
A co do magii kapłańskiej i rozgniewania bogów, to chyba trzeba nieźle przesadzić, w końcu oni mają gdzieś tak ograniczone, jarmarczne sztuczki jakimi posługują się kapłani. Dyplomatycznie przemilczę kwestię, gdzie oni mają owych kapłanów.
|
|
... |
|
Powrót do góry |
TroxVan
Przywódca Stada Administrator
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Turek Płeć: Wilk
|
Wysłany: Nie 19:28, 15 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Ograniczenia kapłanów ? Są w 1 i to wielkie, nap kapłan mora musi dostać POZWOLENIE na przyzwanie szkieleta nawet takiego małego.
Goterk nie pisz tu o dwójce więcej, stracisz mordke i tyle.
|
|
... |
|
Powrót do góry |
Thar
Wapirołak
|
Wysłany: Nie 21:03, 15 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem, to tu jest wolność słowa, nie przesadzaj TroxVan...
|
|
... |
|
Powrót do góry |
TroxVan
|
Wysłany: Pon 7:04, 16 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
nie przesadzam poprostu dwójka jest tak objechana zasadowo i na wszeakie inne sposoby że jest komercyjna Grasz w dwójke ? nie ... ktos turaj z aktywnych członków ? niee ... Więc po co nam roztrzasac poroblemy i niezgodności między Ied. a IIed. ?
|
|
... |
|
Powrót do góry |
Thar
Wapirołak
|
Wysłany: Pon 12:49, 16 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Bo ten dział nazywa się Warhammer, a nie Ed. jest do dupy.
Koniec offtopu, bo się Gotrek wk***i
|
|
... |
|
Powrót do góry |
Gotrek
Masta Off-topiker
|
Wysłany: Pon 17:26, 16 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Ej ja nie gram w 2 ed ale używam z niej magii bo jest bardziej ryzykowna i ciekawsza :p. Ta z 1 ed mnie nudzi. Dlatego Trox nie graj magiem jak jestem MG
|
|
... |
|
Powrót do góry |
TroxVan
|
Wysłany: Wto 7:20, 17 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Nie , nie grasz bo jest niebezpiecznie tylko - na proste czary morzesz sypac z rekawa ile chcesz i nie placisz ani pm ani składników.
Wiec mając w miare postac bez problemu morzerz rzucać ućpienie co 5 min przezc cały dzień.
|
|
... |
|
Powrót do góry |
Gotrek
Masta Off-topiker
|
Wysłany: Wto 18:08, 17 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
co ty jak ktoś ma pecha i walnie 2 razy 100 a potem na wezwanie demonów mu padnie to najprostszy czar zabija takiego maga :p. Zresztą można się alergii na prostych czarach nabawić...a no i 1 PO
|
|
... |
|
Powrót do góry |
TroxVan
|
Wysłany: Śro 8:20, 18 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
lecz w efekcie sypiesz zaklęciami jak z rękawa ... i się nie kłuć bo wiem jak wyglada gra w 2
|
|
... |
|
Powrót do góry |
Gotrek
Masta Off-topiker
|
Wysłany: Śro 16:52, 18 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
lol xD. Dobra tam nie chce mi się wykłócać :p. Może ktoś jeszcze wyrazi swoje zdanie?
|
|
... |
|
Powrót do góry |
Thar
Wapirołak
|
Wysłany: Śro 21:01, 18 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Jasne, ja, ja, ja, wybierz mnie Magia, która niesie za sobą ewentualne ryzyko jest do dupy, szczególnie ta z ed. Jeśli każde zaklęcie może Cię zabić, to jakim cudem istnieją potężni, starzy magowie? Mają farta czy jak?
|
|
... |
|
Powrót do góry |
Gotrek
Masta Off-topiker
|
Wysłany: Czw 16:23, 19 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Używają czarów kiedy jest to potrzebne . Widzisz magia z ryzykiem wymaga dużej roztropności i za to ją lubię
|
|
... |
|
Powrót do góry |
TroxVan
|
Wysłany: Czw 16:56, 19 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
magia z Pm też , bo może puźniej przyda się bardziej ?
|
|
... |
|
Powrót do góry |
Gotrek
Masta Off-topiker
|
Wysłany: Śro 7:21, 25 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
no też ale to można odnowić np. modlitwą (kapłan). Zaś demonów które przyszły po twoją duszę nie odeślesz xD. Chyba że masz naokolo oddział zabójców olbrzymów xP
|
|
... |
|
Powrót do góry |