Zobacz poprzedni temat | Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gimalajka
Wilk
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 413
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Turek
|
Wysłany: Nie 21:32, 28 Paź 2007 Temat postu: Przepis kulinarny |
|
|
kazdy z was napewno ma jakies wyszukane danie(mam na mysli takie trudne do zrobienia badz ze składników trudnych do zdobycia)
No to była bym wdzieczna wam za napisanie tego tutaj
Dla mnie jedna z lepszych potraw sa np Krokiety z sarny z sosem Cumberland
Składniki :
50g udzca sarniego lub łopatki bez kosci oczywiscie;]
8dg boczku
cebula
czosnek
przyprawy dowolne
lisc laurowy
tymianek
szklanka czerownego wytrawnego wina
szklanka rosołu z kostki
szklanka mleka
6dg masła i 3 dg maki
10dg grzybów najlepiej lesnych;]
3 jajka
zótko
peczek zielonej pietruszki
bułka tarta
olej do smazenia
niestety sposobu robienia nie znam ma go w główce mój Tato ale naprawde potrawa jest przepyszna
Oczywiscie jesli ktos potrzebuje przepisu na jakas dzidziczyzne to zgłaszac sie do mnie mam tego pełno;]
Ps. kto chce spróbowac mojej ulubionej sałatki ryzowej?
|
|
... |
|
Powrót do góry |
|
|
drowek
Szczenię
Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 199
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Turek
|
Wysłany: Nie 21:51, 28 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
to jest surowka i z zubrem smakuje zarabiscie Zubrowka rox ^_^
|
|
... |
|
Powrót do góry |
Gimalajka
Wilk
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 413
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Turek
|
Wysłany: Pon 4:59, 29 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
eee sałatka... ryz sie gotuje Konradzie;d aten alko do niej to... hmmm zniszczenie tylko mojej pracy;d No ale skoro była lepsza;d
|
|
... |
|
Powrót do góry |
Dante
Wilkołacze Szczenie
Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 792
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Turek
|
Wysłany: Pon 9:41, 29 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
ja chce przepis Thara na sałatke gyros:)
|
|
... |
|
Powrót do góry |
Gimalajka
Wilk
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 413
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Turek
|
Wysłany: Śro 14:55, 31 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
ta z jego 18? Jelsi tak to ja tez chce;d
|
|
... |
|
Powrót do góry |
TroxVan
Przywódca Stada Administrator
Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1740
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Turek Płeć: Wilk
|
Wysłany: Sob 9:28, 17 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
A ja wam zarzuce zupa która potrafie robić
Kartofle gotowane ( moga byc nawet po 3 dnia w loduwce )
Kostka rosołowa ( ja daje zawsze 2 )
Przyprawy ( Sól, pieprz, wegeta, magi )
Czosnek ( ze 3 zabki jak siwierzy jak starszy to ze 5 )
Woda
Stary Chleb
Kiebłasa lub jakie kolwiekinne miesiwo
Tak więc do dzieła:
Miesiwo walimy na patelkę, gdzie grzejemy i jak tluszczyk pusci walimy na to kartofli pokrojonych w plasterki i smarzymy do momentu zarumienienia ich , jak lubimy wiele mioesiwa to na 2 patelce tez smarzymy mieso.
Nastepnie w miedzy czasie czosnek przerabiamy na miazge - do garka
chleb w kosteczkach bardzo małych kroimy - do garka
Kostki rosołowe oieramy z firmowego opakowania - do garka
jak kartofle sie usmarza i mieso - do garka
i wszystko zalewamy wrzatkiem i przykrywamy na 2 minuty garnek pokrywka uprzednia walac mnustwo przypraw tak by była pikantna
Smacznej browzupy
|
|
... |
|
Powrót do góry |
Wesoły_Inkwizytor
Wilk
Dołączył: 31 Paź 2006
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa / Visegrád Płeć: Wilk
|
Wysłany: Sob 13:21, 17 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Nie jesteś weteranem kuchennych bojów ? Nie masz czasu na długie gotowanie ? Chce Ci się jeść a lodówka świeci pustkami ?
Uratuje Cię ...
.... Zupa Studencki Kwasibór ....
Składniki ( na dwie osoby i sporego kota) :
- 5 szklanek mocnego piwa ( dobra jest Warka Strąg i Żubr pomieszane w proporcjach Żubr 3 Warka Strąg 2 )
- 6 grubych kromek chleba białego
- łyżka masła ( tylko solidna i z górką )
- 5 dag rodzynek
- kilka plasterków cytryny ( po 2 – 2,5 na talerz )
- 2 goździki
- 2 łyżki cukru
- sproszkowany cynamon
Wykonanie:
Trzy kromki chleba pokrój i zalej piwem (2 szklanki). Gotuj na małym ogniu, aż chleb całkowicie rozmięknie. Potem zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Teraz dodaj masło, cynamon, rodzynki i cukier oraz resztę piwa . Wszystko razem zagotuj. Pozostałe kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z małą ilością oleju aż zrobią się twarde i chrupiące ( kolor będzie złocisty a jeśli odrobinę Ci się przypalą to nie szkodzi ). Następnie ułóż na dnie talerza plasterki cytryny, zalej gorącą zupą i natychmiast podawaj z podsmażonym chlebem. Niech każdy sobie sypnie garść na powierzchnię zupy.
Nie dość że sycąca to jeszcze dodaje energii.
|
|
... |
|
Powrót do góry |
TroxVan
Przywódca Stada Administrator
Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 1740
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Turek Płeć: Wilk
|
Wysłany: Nie 8:43, 18 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Zastanowił bym się 3 razy zanim włorzył bym to do ust....
Chba wole Panzwafe'l
|
|
... |
|
Powrót do góry |